Albanië is nog geen bekende vakantiebestemming waar je over toeristen struikelt. Integendeel! Het toerisme is nog volop in ontwikkeling, omdat het land tot 1991 een streng communistisch regime kende. Het is dus de hoogste tijd om Albanië te ontdekken. In dit artikel lees je handige tips voor een rondreis door Albanië.

Rondreis Albanië: waar rekening mee houden?

Reizen naar Albanië

Albanië ligt in het zuidoosten van Europa, boven Griekenland. Andere aangrenzende landen zijn Macedonië, Kosovo en Montenegro. Vanuit Eindhoven Airport is er een directe vlucht beschikbaar en na ongeveer tweeënhalf uur vliegen kom je aan in Tirana, de hoofdstad van Albanië. Tip: kijk op Tix.nl om de prijzen van verschillende aanbieders te bekijken.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook vanuit Kos en Corfu in Griekenland de ferry nemen naar Sarandë. Zeker in het hoogseizoen een aanrader om vooraf al te boeken, omdat de boten snel vol zitten. Dat kan o.a. via Directferries.nl.

Tips rondreis Albanie

De beste manier om rond te reizen

Qua grootte is het land vergelijkbaar met België en daardoor is het land dus perfect om lekker een roadtrip te maken. Je hoeft geen hele dagen in de auto te zitten. In tien dagen tijd kun je ontzettend veel zien van het land. Houd er wel rekening mee dat de wegen in het binnenland behoorlijk slecht zijn. Het is niet aan te raden om hier met je eigen auto of een huurauto te rijden. Je kan dan het beste gebruik maken van minivans/taxi’s.

Openbaar vervoer vs. huurauto

De wegen langs de kust zijn daarentegen weer ontzettend goed. Een rondreis door Albanië met het openbaar vervoer kan een hele uitdaging zijn. De trein is geen goede optie. Ze zijn erg oud, door diesel aangedreven en ze zijn langzamer dan de bus. “Nou, dan pak ik toch de bus?” Ik hoor het je denken, maar dit netwerk is wel even anders dan we in Nederland gewend zijn. Online zijn routes nauwelijks te vinden en ze vertrekken pas als de buschauffeur vindt dat er genoeg mensen in de bus zitten.

Als je op vakantie gaat naar Albanië kun je – tijdens je ontdekkingstocht langs de kust – dus het beste een auto huren. Dat doen we zelf altijd via Sunny Cars: zo ben je 100% verzekerd en kun je 24/7 terecht bij een Nederlandstalige klantenservice. Wel zo handig in een land waar de wegen niet overal even goed zijn! Klik hier voor meer info en beschikbaarheid ⇒

Geldzaken

De munteenheid van Albanië is de Albanese Lek (ALL). Op het moment van schrijven staat €1 gelijk aan 123,81 Lek. Zowel op de airport als in de steden vind je pinautomaten. Zorg ervoor dat je voldoende cash opneemt, want buiten de steden wordt pinnen een lastiger verhaal en de meeste restaurantjes accepteren geen pinpas. Dit geldt ook voor sommige hotels. Het liefst ontvangen ze contact geld. Het is overigens ook mogelijk om met euro’s te betalen, maar dat is vaak in je eigen nadeel.

De prijzen in Albanië zijn over het algemeen een stuk lager (ruim 60%) dan in Nederland.

Lees ook: Waar kun je het beste geld wisselen (én goedkoop)? Ons advies!

Is Albanië veilig?

Toen ik mijn vrienden en familie vertelde dat ik op vakantie ging naar Albanië zeiden ze: “Oh wat leuk!”. Daar achteraan kwam wel vaak: “Maar kijk je wel goed uit?” en “Is het daar niet gevaarlijk?”. Die reputatie heeft het land natuurlijk niet voor niets. Net als op Sicilië en Corsica komt bloedwraak ook in Albanië voor. Een bloedwraakmoord is een moord die gepleegd is, omdat een familielid om het leven is gebracht. Om die reden wordt een familielid van de moordenaar vermoord en dat gaat dan zo door. Het wordt ook wel een bloedvete genoemd. Een wraakneming zonder einde.

Als toerist merk je daar helemaal niets van. Tijdens mijn rondreis door Albanië heb ik me geen moment onveilig gevoeld.

Tips rondreis Albanie

Het communistische verleden

De geschiedenis van Albanië is fascinerend. Het land heeft behoorlijk wat voor z’n kiezen gehad. We spoelen even terug naar het eind van de Tweede Wereldoorlog. Communistische leider Enver Hoxha kwam toen aan de macht. Het land had slechts één bondgenoot en dat was China, onder leiding van Jozef Stalin. Beiden hartstikke communistisch. Na de dood van Stalin is Hoxha ervan overtuigd dat Albanië het enige communistische land ter wereld is en isoleerde zich ten opzichte van de rest van de wereld.

Het was een rampzalige tijd. De levensverwachting in Albanië was slechts 40 jaar, zo’n 80 tot 85 procent van de bevolking was analfabeet, er bestond vrijwel geen industrie en ziekten zoals tuberculose en malaria waren wijdverspreid. In 1991 kwam het regime ten val.

Tijden werden beter, maar daarna werd het land getroffen door het conflict in Kosovo. In 2001 kwam het conflict ten einde en sindsdien kun je zeggen dat het beter gaat met het land. Er wordt hard aan de infrastructuur gewerkt, er is sprake van onderwijs en het toerisme bloeit op. Overigens is toerisme een belangrijke factor voor de economie van Albanië. Het land wil heel graag bij de Europese Unie horen, maar zover is het nog niet.


Lijkt een rondreis door Albanië jou iets?

author-sign

Lonne

Niks moet, maar de wereld móet gezien worden. Daarbij help ik je niet alleen door hier op Reisdoc tips te delen, ook stel ik reizen op maat samen zodat jij onbezorgd kan genieten van een fantastische reis. Solon Travel is jouw persoonlijke reisspecialist. Benieuwd hoe het werkt? Neem een kijkje op solontravel.nl!

Dit wil je misschien ook wel lezen:

Black Friday deals Booking.com