Een van de meest gestelde vragen die ik krijg als het over m’n geliefde eiland gaat: is Curaçao duur? Mijn antwoord: Curaçao is zo’n eiland waar je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Je hebt er de luxe hotels en resorts, de meest mooie restaurants en meest prachtige stranden en dito beach clubs. Maar ja, dat kost natuurlijk wel een aardige duit. Gelukkig zijn er een aantal manieren die ervoor zorgen dat je hier optimaal kunt genieten zónder dat je je bankrekening helemaal hoeft te plunderen.
Bespaartips Curaçao: vakantie boeken
1. Boek je vakantie slim (en op tijd)
Curaçao is een van de weinige bestemmingen waar pakketreizen de goedkoopste optie kan zijn. Je boekt dan een vlucht en accommodatie in één, en vaak is de transfer van het vliegveld naar je hotel toe ook inbegrepen. Zelf boek ik mijn pakketreizen altijd via TUI, maar Corendon en de Vakantiediscounter zijn ook zeker een aanraders voor Curaçao. Het is niet altijd de goedkoopste optie, maar het loont zeker om je opties te vergelijken. Een ding is vrijwel altijd zeker: hoe eerder je kijkt en boekt, hoe goedkoper de prijs.
Wil je toch liever alles los boeken? Check dan de volgende tips:
2. Verblijf in een appartement
Heel eerlijk: over het algemeen ligt de huurprijs voor een appartement vaak iets hoger dan een hotel, maar ik verkies deze vorm van accommodatie toch liever boven een kleine hotelkamer.
Waarom? Je hebt veel meer bewegingsruimte, je kunt er vaak met meerdere mensen in (gezellig!) én je bent in verhouding toch goedkoper uit. Hoe? Doordat je een eigen keuken en koelkast hebt hoef je niet elke avond de deur uit. Ga naar de buurtsuper voor je ingrediënten, haal wat flessen drank in huis en je hebt heerlijke avonden die je niet klauwen met geld kosten.
Een aanrader voor een fijn appartement vond ik het Living Stone Jan Thiel Resort: hele chille appartementen op een rustig park met zwembad én heel dicht bij het strand. Perfect voor stellen en vrienden, maar ook met gezinnen kun je hier heel goed terecht. Wie liever in de buurt van Willemstad zit doet er slim aan om te kijken naar Villa Amalie, dat onder andere studio’s en appartementen verhuurt.
Klik hier voor andere appartementen met een goede prijs/kwaliteitverhouding ⇒
3. Of kies voor een hostel
Want ook die zijn te vinden op Curaçao! Deel je accommodatie met anderen en je bent geheid goedkoper uit dan op andere plekken. Eerlijk is eerlijk: niet elk hostel is even modern, maar de eerste drie hieronder zijn absoluut geen straf om in te verblijven.
De hostels op Curaçao liggen bijna allemaal in (de buurt van) Willemstad:
- First Curaçao Hostel (Willemstad)
- Bed & Bike Curacao (Willemstad)
- Bed & Bike Curacao – Jan Thiel (Jan Thiel)
- Moomba Beach Club (Piscadera Bay)
Ander voordeel: er is bijna altijd een gedeelde keuken aanwezig, zodat je ook af en toe zelf een maaltijd kan bereiden!
4. Ga voor een huurauto
Want excursies zijn vaak toch wat prijzig, en het is simpelweg zonde om niks van het eiland te zien. Met een huurauto – als is het maar voor een paar dagen – heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je kan zonder problemen naar de gratis stranden (zie ook tip 8), maar ook heel makkelijk boodschappen doen. Ook is benzine hier in verhouding met Nederland vrij goed te betalen.
Ik huur zelf mijn huurauto’s altijd via Sunny Cars. De reden? Je bent volledig verzekerd, waardoor een krasje hier of daar geen probleem is. Mocht je onverwachts panne hebben, dan word je zonder extra kosten geholpen. En geloof mij: op een eiland als Curaçao, waar de wegen niet altijd al te best zijn, is dit absoluut geen overbodige luxe!
Klik hier voor de actuele prijzen en beschikbaarheid ⇒
Lees ook: Sunny Cars review: wil je hier wel of niet je huurauto regelen?
Bespaartips Curaçao: ter plekke
5. Ga de happy hours af
Als de Curaçaose bartenders ergens goed in zijn, dan is het wel in cocktails maken! Net als in Nederland is een biertje of een glas wijn een stuk goedkoper, maar wanneer je de happy hours af gaat, heb je twee overheerlijke drankjes voor de prijs van één. Zelfde geldt voor de biertjes: vaak krijg je hier ook dikke korting gedurende deze uren.
Weten wanneer die fijne uurtjes zijn en waar? Check dan de website van Kpasa: hierin staan alle happy hours vermeld en kun je ook meteen het uitgaansprogramma van die week bekijken!
6. Ga naar de gratis stranden
Op veel stranden op dit eiland moet je geld betalen om (verplicht) een bedje te huren of om überhaupt toegang te krijgen tot het zandfestijn. De lokalen hebben daar vaak niet zo’n zin in en trekken met de hele familie naar strandjes die gratis te bezoeken zijn. Zo kun je voor nop terecht op de stranden van:
- Daaibooi
- Santa Cruz
- Playa Kalki
- Marie Pampoen
- Grote Knip
- Kleine Knip
- Playa Forti
- Playa Lagun (je betaalt wel voor een strandbedje)
Veel voorzieningen zijn er over het algemeen niet, maar dan neem je toch gewoon je eigen badlaken, eten en drinken mee?
7. Kies de goedkoopste supermarkt
Tegenwoordig vind je op Curaçao meerdere Nederlandse winkels. Denk bijvoorbeeld aan de Albert Heijn, DA, Bruna, Blokker en Top 1 Toys. Heel fijn om die bekende toko’s hier tegen te komen, maar aangezien alles ingevoerd moet worden, liggen de prijzen ook minstens twee keer zo hoog. Ga in plaats daarvan naar de plaatselijke buurtsuper of kantoorhandel: zo kun je voor veel fijnere prijsjes al je benodigdheden halen.
De producten zijn net zo goed (zo haalde ik bij supermarkt Boulevard – vlakbij Mambo – altijd alles van het huismerk van Jumbo) en veel eten en drinken komt van lokale producenten.
Lees ook: Waar kun je het beste geld wisselen (én goedkoop)? Ons advies!
8. Goedkope restaurants en markten
Ik kan me echter zo voorstellen dat je geen zin hebt om elke avond te koken. Hallo, je bent op vakantie! Gelijk heb je. Gelukkig heb je op Curaçao genoeg restaurants zitten waar je geen fortuin kwijt bent aan een gevulde maag. Ga bijvoorbeeld eens langs bij het Nederlandse Pleincafé Wilhelmina in Punda, waar je voor een paar gulden een overheerlijke salade kunt bestellen (aanrader: de Ossenhaas salade) of een daghap voor 13,50 gulden (prijs 2019).
Maar vooral bij lokale restaurantjes kun je goed waar voor je geld krijgen. Strijk ’s middags neer op de houten bankjes bij Plasa Bieu voor een overheerlijke vis of stoofpot. Sta op zondag vroeg op en eet een lokale lekkernij bij Marshe Barber in Barber, waar mensen uit de buurt zelfgemaakte gerechten verkopen. Of ga langs bij een van de paar honderd ‘snèks’, lokale openluchtbars waar je de lekkerste kippenbouten, rijstgerechten en pastechi’s kunt halen voor bijna niets.
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 25 december 2013, maar ge-update na verschillende nieuwe bezoeken aan het eiland.