Ik en afdingen; het is allesbehalve een match made in heaven. Maar ik weet ook: als ik het niet doe, dan snij ik mezelf – zeker op reis – gigantisch in de vingers. Want te veel betalen als het niet nodig is, is natuurlijk zonde! En met deze zeven tips is afdingen zelfs voor mij een eitje.

Waarom afdingen eigenlijk heel normaal is

In veel landen is afdingen de normaalste zaak van de wereld. In winkels en op markten is geen prijskaartje te vinden en zul je dus altijd naar de prijs moeten vragen. En natúúrlijk zal de verkoper/eigenaar dan niet zijn echte prijs noemen (zeker niet als hij weet dat je toerist bent), want waarom zou hij genoegen nemen met minder als ‘ie meer kan krijgen? Nu ik zelf ondernemer ben snap ik dat ineens een stuk beter: je hebt je ideale prijs (het hoogst haalbare) en je hebt je laagste prijs (doe je het voor minder dan maak je verlies). Alles wat er tussenin zit is ‘winst’ en dus mooi meegenomen.

Dat inzicht maakt het afdingen voor mij ineens een stuk makkelijker. Ik snap dat de verkoper zoveel mogelijk winst wil maken, maar hij snapt ook dat ik – als afnemer – de beste prijs wil. Maar daar moet ik dan wel wat voor doen: afdingen dus. En dat doe je het beste zo:

Afdingen

Ongeschreven regel:

Weet zeker dat je wat wilt kopen

En dat heeft alles te maken met: respect hebben. De beste man (of vrouw) doet puur zijn werk en wil uiteindelijk ook alleen maar brood op de plank. Ga dus niet in onderhandeling als je niet echt van plan bent om iets te kopen. Draai het eens om en zie jezelf eens als de verkoper. Hoe respectloos is het als je gediscussieerd hebt over de prijs en je akkoord gaat met het voorstel van de koper, en dat diegene dan zegt: ‘nèh, toch maar niet’. Voel je je toch behoorlijk genaaid.

Afdingen tips: een stappenplan

1. Kies het juiste tijdstip

Het tijdstip waarop je winkelt kan behoorlijk uitmaken in de hoogte van de prijs die je uiteindelijk betaalt. In vrijwel alle gevallen: ga niet midden op de dag de hort op. In veel landen is ’s ochtends vroeg een goed idee, omdat verkopers een deal met de eerste klant als een positief teken zien. En het wil ook vaak helpen om aan het einde van de dag te shoppen: verkopers geven vaak net wat meer korting om nog een laatste transactie te doen.

2. Doe onderzoek

Kost wat meer tijd, maar levert je ook zeker wat op: ga meerdere verkoopplekken langs om een goed beeld te krijgen van wat de standaardprijs is van het artikel; vraag hiernaar bij de verkoper. Let ook op wanneer je ziet dat anderen afdingen en hoeveel zij uiteindelijk betalen; kijk daarbij goed naar hoe de verkoper op hen reageert. Kijkt hij nog steeds blij na de verkoop? Dan hebben ze te veel betaald. En dus kan er bij jou zeker nog iets van de prijs af!

Afdingen

3. Bedenk wat je maximaal uit wilt geven

En houd je daar ook aan. Zo kan je al snel voor jezelf bepalen of je überhaupt een deal kan sluiten of dat de verkoopprijs echt te hoog ligt. En het maakt het onderhandelen een stuk makkelijker! Je zal zo immers nooit te veel betalen, omdat je al voor jezelf weet wat je maximaal wilt spenderen. Zeker in combinatie met je research bij punt twee zit je gebakken.

4. Gedraag je nooit te enthousiast

Want dat werkt alleen maar averechts: grote kans dat de vraagprijs dubbel zo hoog wordt. Want hoe enthousiaster jij je draagt, hoe meer een verkoper denkt dat je het echt héél graag wilt hebben. Dat laatste is misschien wel zo, maar dat hoeft hij niet te weten natuurlijk.

5. Laat de verkoper eerst zijn prijs noemen

Die roept namelijk zijn ideale (dus hoogste) prijs. Dat is over het algemeen ver boven het reële bedrag. Jij op jouw beurt biedt dan de helft. De echte verkoopprijs (de inkoopprijs + marge voor de verkoper) ligt hier ergens tussenin. Daarna begint het echte onderhandelen.

 

6. Acteer!

Meestal ligt de werkelijke verkoopprijs tussen de 1/3 en 2/3 van de vraagprijs die de verkoper er in eerste instantie voor vraagt. Reageer vervolgens vooral alsof je beledigd of geschokt bent, want wanneer je hoofdschuddend reageert, krijg je vaak al meteen wat korting. Hoe goed de overwinning nu al mag voelen; zeg niet meteen ja. Doe een tegenbod dat onder het bedrag zit van wat jij als maximum in je hoofd hebt zitten. Let wel goed op dat dit geen extreem lage prijs is; zo kom je niet als een serieuze klant over. Dat geeft de verkoper weer een mogelijkheid om daarop in te spelen en je een schuldgevoel aan te praten.

Afdingen

7. Loop weg

Onderhandel net zo lang tot je in de buurt van je eigen maximumprijs zit. Zegt de verkoper nog steeds nee? Loop dan weg en zeg dat je dan verder gaat kijken. Dus niet omdat je het product niet wilt, maar als een teken dat je de laagste prijs van de verkoper alsnog te hoog vindt. In de meeste gevallen word je teruggeroepen en gaat hij alsnog akkoord met je prijs (onder het mom van: ik maak een uitzondering voor deze ene keer). Doet hij dit niet, dan is het heel aannemelijk dat jullie er sowieso niet uit gaan komen.

En is dat het geval: nieuwe ronde, nieuwe kansen bij de volgende winkel!

Ben jij goed in afdingen?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒