Eens moest ik de kanalen, eilandjes, bootjes, vele bruggetjes en ontelbare smalle straatjes van dichtbij aanschouwen. Venetië is zo’n plek die je met gemak in een weekend kunt ontdekken. Maar wat is er precies te doen in Venetië? Nou, dit!

Wat te doen in Venetië

Ben je nog op zoek naar een fijne accommodatie in Venetië met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Het is even zoeken, maar ze zijn er zeker. Palazzo della Torre is er zo één: je verblijft in een eeuwenoud gebouw op loopafstand van de bezienswaardigheden. Daarnaast is er een keuken aanwezig, zodat je ’s ochtends makkelijk je eigen ontbijt en lunch kunt klaarmaken! Scheelt weer onnodige kosten buiten de deur! Klik hier voor actuele prijzen en beschikbaarheid ⇒

Wat te doen in Venetie

1. Bezoek het Dogepaleis (Palazzo Ducale)

Direct aan het San Marco-plein vind je het Dogepaleis (of in het Italiaans: Palazzo Ducale). Vroeger  – rond de 15e eeuw – het paleis van de zogenoemde doge, de leider van de republiek Venetië. Het gebouw fungeerde als woning, maar ook als kantoor voor de politiek van die tijd. Nu kun je het paleis ook als gewone sterveling bezoeken. Je ziet de oude details, zoals de gouden trap en vele kunstwerken, maar je kunt ook over de Brug der Zuchten (zie ook volgende tip) wandelen.

Tip: reserveer alvast van tevoren je toegangsticket, zodat je ter plekke lange wachtrijen kunt vermijden. Dat kun je hier doen ⇒

Wat te doen in Venetie: Dogepaleis

2. Ontdek de oude gevangenis en de Brug der Zuchten

De Ponte dei Sospiri, oftewel de beroemde Brug der Zuchten, is niet alleen een prachtig stukje architectuur, maar ook een plek met een gaaf verhaal. Werd je namelijk vroeger gevangen genomen? Dan liep je van het gerechtsgebouw over deze brug naar de gevangenis. Hier kon je voor de laatste keer zuchten bij daglicht; in de donker kerkers zag je namelijk niets meer. De kerkers liepen trouwens heel vaak onder water, wat gelijk in een klap de overbevolking in de gevangenissen oploste.

Je kunt de oude gevangenis trouwens bezoeken! Het was een van de eerste in Europa en dateert al uit 1500. Wandel langs de oude rechtszaal én door de donkere cellen van Piazza San Marco. Je krijgt zo echt het gevoel dat je terug in de tijd gaat en hoort ondertussen gelijk het verhaal van hoe Casanavo vroeger wist te ontsnappen. Toegang regel je hier ⇒

Wat te doen in Venetie: Brug der Zuchten

3. Neem een kijkje in de San Marco Basiliek of Campanile

Hét plein van Venetië: het San Marcoplein. Ik had er zoveel over gehoord, maar toen ik er eenmaal stond merkte ik dat m’n verwachtingen iets te hoog waren: ik vond het een kléín beetje tegen vallen… De basiliek is prachtig en de architectuur ook, maar het feit dat hier zó veel toeristen stonden zorgde ervoor dat de impact van de plek compleet wegvaagde. Om die drukte een beetje te vermijden raad ik je aan om de San Marco basiliek in te gaan. Weg van de massa én vooral heel mooi. Klik hier om alvast je toegang te regelen, zodat je ter plekke niet in de rij hoeft te staan.

Heb je niks met kerken, maar wil je wel de drukte even uit? In de Campanile van Venetië (de klokkentoren) krijg je bovenin een prachtig uitzicht over het San Marcoplein en de rest van de stad.

Wat te doen in Venetie: Campanile

4. Loop over de Canal Grande via de Rialtobrug

De stenen Rialtobrug dateert al van 1591 en overbrugt de Canal Grande. Daarnaast vind je hier de Rialtomarkt, waar al eeuwenlang allerlei goederen verkocht worden. Vroeger was dat vooral zilver en goud, nu kun je er terecht voor je verse portie fruit, groenten en vis.

Ook niet te missen zijn de vele andere kleine kanalen! Stuk voor stuk zijn ze bijna allemaal onwijs fotogeniek. Elke stap die je zet zorgt weer voor een nieuw aangezicht. Geweldig dat al dat water ervoor zorgt dat Venetië uit 120 kleine eilandjes bestaat.

5. Zet de Ponte dell’Accademia op de foto

Hoewel de Rialtobrug een pareltje is om te zien, zijn er nog meer must-see bruggen in Venetië. Neem de Ponte dell’Accademia bijvoorbeeld. Dit is de enige houten brug in Venetië. Je vindt ‘m naast de Gallerie dell’Accademia.

6. Bezoek de eilanden Murano en Burano

Murano en Burano zijn twee Venetiaanse eilanden, waar in verhouding weinig toeristen komen. Loop hier rond en je proeft nog het authentieke lokale leven in de stad. Verwacht een hoop gekleurde huisjes, glaswerk en kantwerk. Leuk om te zien! Je kunt mee op een speciale excursie met gids, maar je kunt er ook voor kiezen om de waterbus te pakken en zelf op ontdekkingstocht te gaan. Scheelt weer geld!

7. Ga mee op een gondel (of de waterbus)

Supertoeristisch en allesbehalve goedkoop, maar tegelijkertijd ook wel een kleine must om te doen als je in Venetië bent: een rondvaart met de gondels. Wil je het iets minder prijzig maken voor jezelf, dan raad ik je aan om vooraf al een plekje te reserveren op een gedeelde gondel. Je deelt het bootje dan met mensen die je niet kent, maar je weet zeker dat je een plekje hebt én het scheelt een hoop in de kosten!

Een andere optie om het water op te gaan: koop een kaartje voor de waterbus. Deze boot fungeert als openbaar vervoer in de stad en stopt op allerlei plekken. Plus: het is een stuk goedkoper dan de gondel! Hier kun je je kaartje vast kopen ⇒

Wat te doen in Venetie

8. Ga fietsen door de onontdekte gedeeltes van Venetië

Wil je liever het échte Venetië ontdekken? Dan moet je eigenlijk niet in het centrum zijn. Om meer van het lokale leven te zien en te horen, raad ik je aan om met deze fietstour mee te gaan. Zo ga je met de boot naar eiland Lido, bezoekt het dorpje Malamocco en eindig je ook nog eens op het strand. De fietstocht is Engelstalig, duur vier uur en vertrekt dagelijks om 8:40 en 16:40 uur. Klik hier voor meer informatie.

9. Struin door de smalle straatjes

Eigenlijk zijn de bezienswaardigheden van Venetië op één hand te tellen: je hebt de oude gebouwen, de bruggen, de kanalen en de straatjes. Maar daar zijn er wel allemaal heel veel van. Venetië is zo’n stad die je het beste ontdekt door er gewoon rond te lopen. Neem je tijd en zie waar je uitkomt. Waar je ook terecht komt, een ding is zeker: het is allemaal mooi. Als je even geluk hebt, loop je alleen en krijg je echt dat gevoel een paar honderd jaar terug in de tijd te zijn gegaan – als je de elektriciteitsdraden even vergeet.

Is struinen niks voor jou en laat je je liever rondleiden? Ga dan mee met een begeleide wandeling, zodat je tegelijkertijd ook van alles hoort over de stad én meer tips krijgt om verder nog te doen in Venetië. Klik hier voor meer info ⇒

Praktische info en tips

Zo kom je er:

De twee meest voorkomende manieren om naar Venetië te gaan zijn:

Per vliegtuig

Vanuit Nederland kun je vanaf verschillende vliegvelden naar Venetië vliegen, zowel vanaf Schiphol, Eindhoven als Rotterdam/The Hague Airport. Voor de goedkoopste tickets raad ik je aan om op Skyscanner te kijken: daar zie je in een oogopslag waar je het voordeligst uit bent!

Eenmaal geland? Pak dan voor een paar euro de transferbus naar de stad. Of, nog leuker: ga over het water met een gedeelde watertaxi!

Met de auto

Kom je met de auto naar Venetië? Parkeer dan net buiten de stad en ga met de bus: in de parkeergarages van de stad betaal je een godsvermogen, ongeacht het aantal uren dat je er daadwerkelijk parkeert. Best lullig als je er maar een paar uur staat.

Goedkope accommodatie in Venetië:

Goedkope hotels in Venetië zijn er gelukkig zeker! Je moet alleen wel weten waar je moet zijn. Drie aanraders:

Overige tips:

  • Vermijd de zomer: het is er onwijs heet en vooral superdruk. Je mist dan echt de lokale sfeer die je in het voor- en najaar wel schijnt te hebben.
  • Kijk ook vooral omhoog en achterom: er is zó veel moois te zien.
  • Trek goede schoenen aan: je loopt kilometers over trappetjes, bruggetjes en kleine stenen.
  • Om diezelfde reden: probeer – als het even kan – het gebruik van een kinderwagen te vermijden, dat wil je jezelf en alle anderen niet aandoen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 20 augustus 2014.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒