Op ongeveer een uurtje rijden vanuit Jeruzalem zie je de eerste tekenen van die ene plek die je echt ooit eens moet bezoeken: de Dode Zee in Israël. Op het eerste oog gelijk al een geval apart: het lijkt op een meer volkomen omringd door droogte, alsof je bij een oase midden in een woestijn terecht bent gekomen. Het lijkt niet alleen een geval apart, het is het ook. Daarnaast is het water hier zo zout dat je al bij de meest ondiepe stukjes blijft drijven. Lees er hier alles over!
Over de Dode Zee in Israël:
Zo kom je er
Er zijn meerdere manieren om bij de Dode Zee in Israël te raken: als je eigen vervoer hebt, kun je er zelf prima naartoe rijden. Mocht je nog een huurauto nodig hebben, die regel je heel makkelijk en all-inclusive via Sunny Cars. Parkeren langs de Dode Zee is gratis, maar let wel goed op waar je je auto neerzet. Niet elke ondergrond is even veilig zo langs de weg: gelukkig is dit goed aangegeven.
Ga je liever mee met een excursie? Dat kan ook! Zo vertrekt er meerdere keren per week een groep vanuit zowel Tel Aviv als Jeruzalem richting de Dode Zee voor een dagtrip. Houd er rekening mee dat het van Tel Aviv naar de Dode Zee wel een behoorlijk stuk reizen is; je bent een stuk langer onderweg dan wanneer je vanuit Jeruzalem reist.
- Dagtrip vanuit Tel Aviv: klik hier voor meer info >>
- Dagtrip vanuit Jeruzalem: klik hier voor meer info >>
Wil je graag blijven overnachten? Ik sliep zelf in Ein Gedi Kibbutz Hotel, vlakbij Ein Gedi (een van de plekken waar je het water in kan).
Achtergrondinformatie
De Dode Zee is met 429 meter onder zeeniveau het laagst gelegen meer ter wereld. Aan de ene kant vind je de oevers van Jordanië, aan de andere kant, waar ik ben, liggen Israël en de Westelijke Jordaanoever. Het is niet het aller zoutste meer ter wereld (dat is het Assalmeer), maar komt wel aardig in de buurt. Doordat het meer zo laag ligt en omdat het er zo heet is – in de zomer zelfs 50 graden -, verdampt het water en houd je vooral heel veel zout over: het gehalte ligt nu op ruim 33%. Dat is tien keer zo hoog als het gemiddelde oceaanwater. Hoe kan een meer nou zout zijn, vraag je je misschien af? De Dode Zee is een aftakking van de Rode Zee, en dus bevat het zeewater.
Goed voor je huid
En dat is ook precies de reden waarom je blijft drijven. Al is het water nog zo ondiep, je zult hoe dan ook de bodem niet raken. Eenmaal in (of op) het water voelt je huid wat gek aan: alsof je je net hebt ingesmeerd met zonnebrand, maar dat nog niet zo goed is ingetrokken. Maar goed voor je huid is het wel, mits je er niet te lang in ligt, zeker als je acne of psoriasis hebt. Ook schijnt het heilzaam te werken voor mensen met reuma, luchtwegenproblemen en hartproblemen. Vergeet je ook niet in te smeren met modder: doet ook wonderen voor je huid!
Ben je net zo’n waterheld als ik (niet dus)? Goed nieuws: want door het hoge zoutgehalte is het niet mogelijk voor dieren om in het water te leven. Vandaar ook de naam ‘Dode Zee’. Dus met jou alleen wat andere mensen in het water, maar geen (enge) vissen!
Waar kun je het water in?
Het is op verschillende plekken mogelijk om de Dode Zee in te gaan aan de kant van Israël: dat kan onder andere bij Zohar, Ein Bokek en Neve Midbar Beach. Ik ben zelf in Ein Gedi het water in gegaan. Bij de entree van Ein Gedi Beach & Spa Resort vind je een gebouw met kleedhokjes, eten en drinken en schoonheidsproducten. Eenmaal buiten kun je er ook nog voor kiezen om eerst het zwembad in te gaan of te chillen op een ligbedje. Met een pendelkarretje word je naar het meer zelf gebracht. Je kunt er – als je wilt – een hele dag van maken!
Klik hier voor een overzicht van alle stranden bij de Dode Zee.
Goed om te weten: door de snelle verdamping krimpt het meer in snel tempo: als er niet snel iets aan wordt gedaan is er een kans dat de Dode Zee op den duur niet meer bestaat. Ga dus, nu het sowieso nog kan!
Dode Zee bezoeken: handige tips
- Sowieso: smeer je goed in;
- Ga niet langer dan 15 minuten het water in: dan zal het zout in je huid gaan branden en dan heb je PIJN. Ga daarna gelijk afdouchen – op alle legale plekken heb je douches staan in of bij het water;
- Hetzelfde geldt voor je voeten: zorg voor sandalen of waterschoenen, want op blote voeten lopen is niet te doen;
- Zorg ook dat je geen zout water in je ogen krijgt, want: nog meer pijn;
- En dat je je haar vast hebt: anders wordt het geheid stro;
- Onthaar jezelf ook niet op de dag dat je het water in gaat (vooral scheren raad ik af):
- Heb je een horloge, oorbellen en andere sieraden om of in? Af doen! Grote kans dat ze verkleuren;
- Betreed het water alleen op de toegestane plekken: doe je dit niet, dan heb je kans dat je onderweg naar het meer ineens wegzakt in de grond. Je zal niet de eerste zijn.
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 juni 2017.