Van woeste kustlijnen, hoge kliffen en een wildernis aan groen tot aan schilderachtige vissersdorpjes, kleurrijke straatjes en een uitgestrekte jungle. Welkom op Madeira; een eiland dat niet voor niets het Hawaii van Europa wordt genoemd.
Toegegeven: de landing op Madeira is even spannend, aangezien dit een van de kortste landingsstroken ter wereld betreft. Maar toch zeg ik: ogen dicht en gewoon gaan. Want oh Madeira, wat ben je mooi!
Hoe kom je er?
De airlines TAP Air Portugal en Transavia vliegen naar Madeira. Direct, of met een tussenstop op Lissabon. Zonder tussenstop vlieg je er in zo’n 4 uur naartoe. Via Skyscanner vergelijk je makkelijk de verschillende vluchttijden én prijzen!
Authentiek verblijf bij Quinta da Saraiva
Wil je de échte eilandervaring? Blijf dan weg van de grote hotelketens en kies voor een verblijf buiten de drukke hoofdstad Funchal. Na jaren reiservaring heb ik wel geleerd dat je pas écht een (ei)land en haar cultuur leert kennen wanneer je je waant buiten de grote steden. Daarnaast brengt dit je vaak op bijzondere plekken. Quinta da Saraiva, waar ik verbleef, is zo’n plek.
Bij aankomst hier doemt na een steile, smalle afdaling naar het boetiekhotel, direct een prachtig vergezicht op over het vissersdorpje Câmara de Lobos. Elke ochtend word je wakker met uitzicht over een groene vallei vol terracotta daken en de eindeloze oceaan. ‘Breakfast with a view’ gegarandeerd dus. Het familiehotel opende pas eind 2019 zijn deuren voor publiek, maar het landgoed is al vier generaties lang in de familie. En dat zie je overal in terug. Het landgoed is een ode aan de familiegeschiedenis en in elke kamer en appartement vind je persoonlijke details terug. Van een collage aan zwart-wit familiefoto’s aan de muur tot aan het meubilair. Toepasselijk, want ik voelde me al na een dag opgenomen in de familie – zo gastvrij werd ik ontvangen. Met name door de eigenaresse Graciela die mij de lokale gerechten van Madeira liet proeven in authentieke restaurants (probeer zeker de lokale specialiteit Espetada in Santo António!).
Tip: Madeira staat bekend om zijn wijn! En mocht je besluiten te verblijven bij Quinta da Saraiva, ga dan op zoek naar de vriendelijke manager Roberto en vraag om een proeverij. Hij is een ware wijnkenner. Oh, en de receptie is hier tevens een wijnbar. Dus schroom niet om na je lange reis, bij het inchecken, meteen wat verschillende soorten lokale wijn te proberen. En nee, de eilandbewoners maakt het over het algemeen niet uit hoe laat het is…
Wel of geen huurauto?
Eén ding is zeker: al fietsend ga je dit eiland niet ontdekken. Je hebt een auto nodig. Maar zijn haarspeldbochten niet jouw ding? Dan laat je die huurauto toch lekker staan. Vaak boeken mensen bij hun vakantie op Madeira meteen een huurauto erbij. Slim, want zo heb je alle vrijheid om het eiland te ontdekken. Overigens moet je wel een ervaren rijder zijn, wil je zonder klotsende oksels alle hoeken bekijken.
Normaal gesproken regelen wij onze huurauto’s altijd via Sunny Cars, omdat je dan standaard 100% verzekerd bent. Dit keer ging ik echter zonder bolide op pad. Bij sommige smalle weggetjes omhoog, of haarspeldbochten naar beneden langs de afgrond, was ik stiekem blij dat ik niet achter dat stuur zat.
Wil jij ook liever met een local op pad die je de mooiste plekjes laat zien? Snap ik. Hoef je ook niet bang te zijn dat je verkeerd rijdt. En het allerleukste: dan kun je dus op 4×4 safari tour de jungle in. En geloof mij, dat wil je!
Lees ook: Roadtrip Madeira: met dit rondje kom je langs de tofste highlights
4×4 Tours met Safari Madeira
‘Safari?’ dacht ik toen ik hoorde dat ik op pad ging met een 4×4 safari jeep. Beetje overdreven? Nou, daar kwam ik snel op terug toen we onder watervallen door, langs ruige kustkliffen, de dichtbegroeide jungle in reden. Of letterlijk, door de wolken, op een hoogte van 1818 meter. De tours van Safari Madeira zijn niet duur: voor 45 euro nemen ze je 7 uur mee op avontuur over het eiland. Een leuke, makkelijke en betaalbare manier om in korte tijd bijna het hele eiland te zien.
Madeira zónder huurauto: dit zijn de must-sees
West-Madeira: watervallen, uitzichtpunten en natuurlijke zwembaden
Op dag 2 word ik opgehaald voor de Madeira West Island Tour en na enkele minuten al getrakteerd op een prachtig uitzicht over de indrukwekkende kliffen onder Campanário, waarna nog vele mooie vergezichten volgen na elke bocht die we nemen. Wat een eiland! We rijden langs de kliffen – letterlijk onder een kletterende waterval door (verstop je camera!) – verder naar ‘hogere sferen.’ Ik voel m’n oren ploppen, naarmate we steeds verder de bergen intrekken.
Plots stuurt de gids de Jeep ineens off-road en duiken we het bos in vol Eucalyptusbomen. Ik steek mijn hoofd door het open dak heen en ruik meteen de verfrissende geur. Na een behoorlijke bumpy ride, is het tijd voor pauze. En wat drink je dan? Poncha! De nationale drank gemaakt van lokale suikerriet rum, honing en citroensap – al zijn er vele verschillende varianten. En het feit dat het pas 11.00 uur is? Daar geven de eilandbewoners niets om. Met één Poncha achter de kiezen én een shot van de pure lokale rum – want ja, die moesten we ook echt proberen – gaan we op weg naar Porto Moniz. Tijdens de afdaling naar de kustplek, gloeit mijn keel nog na, maar sta ik klaar gewapend met camera om al deze mooie uitzichten naar beneden vast te leggen. Miradouro Redondo is er zo een. Eenmaal in Porto Moniz – bekend om zijn natuurlijke, vulkanische meren – kun je na de lunch een duik nemen in de zoutwater zwembaden. Op de weg naar huis, worden we nog getrakteerd op een paar naar beneden kletterende watervallen en een blik over de ruige kustlijn met hoge kliffen. Het lijkt op sommige plekken net Schotland.
Lees ook: 8 dingen die je écht wilt doen op Madeira
Oost-Madeira: laurierwoud, bergtoppen en ruige kliffen
Vandaag gaan we de oostkant van het eiland ontdekken! Ook deze tour duurt 7 uur en blijkt eigenlijk compleet anders dan de westkant van het eiland.
We trappen de dag af op grote hoogte – 1818 meter om precies te zijn. Welkom bij Pico do Arieiro, het drie na hoogste punt op het eiland. Als ik uitstap, paraat met mijn camera, is alles wat ik zie een groot wit canvas aan mist en wolk. Balen! Maar net als ik me om wil draaien, doemt in de mist de eerste bergtop op. Langzaamaan geeft de groene vallei met rode en groen bergtoppen zich bloot –wauw – wat een mysterieus gezicht. Tip: neem een warme trui mee, want daar bovenin de bergen telt de weermeter zo 10 graden minder.
Na dit – letterlijk en figuurlijke – hoogtepunt, trekken we het laurierwoud in. De Portugezen noemen dit het Laurisilva bos; oftewel het laurierwoud. Dit mistige bos is met zijn bijzondere inheemse flora en fauna uniek in zijn soort en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Daarna dalen we af naar de Ribeiro Frio vallei en wandelen langs de bekende levadas; de oude irrigatiekanalen die ooit waren aangelegd om water over het eiland te vervoeren. We volgen de waterkanalen en komen uit op een magische uitkijkplek: Balcões. Heel eerlijk, dit had net zo goed Hawaii kunnen zijn – zo groen!
Lees ook: Dit zijn de 9 must-see Madeira bezienswaardigheden die je niet wilt missen
Op de terugweg krijgen we nog een kijkje in de typisch Madeiriaanse puntige huisjes in Santana en proeven we lokale rum in Porto da Cruz. Moet eerlijk zeggen: heftige kost. We eindigen de dag bij Ponta de São Lourenço, een schiereiland op het meest oostelijke puntje van het eiland. Een prachtig gebied met ruige roodgekleurde kliffen en een woeste felblauwe zee. Compleet ander landschap dan de rest van het eiland, zo tof! Nooit eerder bezocht ik een eiland zo divers als dit.
Dolfijnen spotten
Op Madeira kun je heel goed dolfijnen spotten. En als je geluk hebt, krijg je zelfs een glimp van een walvis. Ik ging op de derde dag 3 uur mee het water op met de crew van Bonita da Madeira en al na 10 minuten varen kwam er een groep nieuwsgierige dolfijnen in boogjes meezwemmen langs de boot. De bemanning vertelt je tijdens het varen over het eiland en laat woonplekken zien waar de bewoners alleen bij hun huis kunnen komen via een klein kabelbaantje. Het echte eilandleven! Daarnaast geeft dit traditioneel gebouwde houten jacht (gulet) je het gevoel dat je in een scène van Pirates of the Caribbean bent beland, met de hoge masten en het gigantisch stuurwiel. En kom op: daar doe je het toch alleen al voor? Geen last van hoogtevrees? Klim dan in de hoge boeg, voor op de boot. Laat je beentjes lekker bungelen voor een ultiem gevoel van vrijheid.
Lees ook: Mooiste plekken Madeira: 5x uitzichten waar je ‘u’ tegen zegt
Funchal
Je kunt natuurlijk niet het eiland verlaten zonder de hoofdstad te zien! Leuk is om de kabelbaan te nemen naar Monte, waar je de paleistuinen kunt bezoeken en veel inheemse bloemsoorten ziet. Terug naar beneden kun je overigens op een wel heel typische manier: met de Monte Toboggan. Dit is een soort rieten mand op ski’s (ja echt), aangeduwd door twee sterke mannen, waarmee je zo de straten door zoeft!
Eenmaal weer beneden, is het leuk om over de Mercado dos Lavradores te struinen (probeer vooral de Maracuja en de banaan passievrucht) en door het oude stadsdeel (Zona Velha). Sla vooral Rua Santa Maria niet over; dit is misschien wel de meest kleurrijke straat van heel Madeira dankzij het Painted Doors Project. Een publiek kunstproject waarbij alle deuren zijn beschilderd door lokale kunstenaars. Wij eindigden de dag met een wijnproeverij bij het oudste wijnhuis van het eiland: Blandy’s. Hier maken ze al ruim 200 jaar Madeira wijnen, dus je proeft meteen van de experts!