Australië is misschien wel het tofste land is waar ik tot nu toe ben geweest. Eigenlijk kan ik ‘misschien’ wel weglaten, want ik ben er – nu ik er zo over nadenk – vrij zeker van. In drie weken tijd heb ik tijdens mijn roadtrip door Australië heel wat kilometers afgelegd, maar man, wat was het het waard! Deze route brengt je van Sydney naar Melbourne via de Great Ocean Road.
In drie weken kun je natuurlijk nooit heel het land aftikken. Moet je ook niet willen. Maar deze route is zo veelzijdig dat je wél het gevoel hebt dat je Australië een stuk beter hebt leren kennen en is perfect om te doen als je ‘maar’ een paar weken de tijd hebt. Dit is hoe wij ‘m hebben gedaan, maar je kunt ‘m uiteraard ook andersom rijden als blijkt dat je vliegtickets zo goedkoper zijn.
Even praktisch:
- Aantal dagen: 21
- Aantal kilometers: 2344
- Heb je een 4×4 nodig? Nope, wij deden de route met een Suzuki Swift en konden ons prima redden
- Heb je een internationaal rijbewijs nodig? Ook niet, je krijgt de huurauto gewoon mee met je eigen rijbewijs
- Vliegen: heen op Sydney, terug vanaf Melbourne. Maar andersom kan natuurlijk ook – check bijvoorbeeld Skyscanner om de goedkoopste optie te vinden
Roadtrip Australië: de route
Dag 1-4: Sydney
Begin rustig: acclimatiseer een beetje, overwin je jetlag en geniet van al het leuks dat Sydney te bieden heeft! Zorg dat je minstens 3 tot 4 volle dagen hebt om de stad te ontdekken. Er is zoveel te doen en te zien! Ik zal hier binnenkort nog een apart artikel over schrijven.
- Aantal kilometers: n.v.t.
- Accommodatie: Birriga Road Palace (mocht je nog geen lid zijn van Airbnb, gebruik dan deze code! Dan krijg je €30 korting)
Dag 4-6: Sydney ⇒ Blue Mountains
Vandaag haal je je huurauto op! Gelijk een tip: regel ruim van tevoren – liefst een paar maanden – al je bolide en zorg dat je ‘m op een handige locatie in de stad op kunt pikken. Ik huur eigenlijk altijd bij Sunny Cars, niet alleen omdat hier altijd alles inclusief is, maar ook omdat je vaak kosteloos je huurauto op een andere plek mag inleveren in Australië. Scheelt tijd, geld en een hoop extra kilometers als je niet een heel rondje hoeft te rijden. Ik koos zelf voor een pick-up in het centrum (William Street x Riley Street), zodat ik niet eerst moeilijk hoefde te doen met het OV en zelf de stad uit kon rijden.
Goed, je hebt je auto. Time to hit the road! Het is even wennen, dat links rijden, maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je het zo onder de knie hebt. En je hoeft niet gelijk zo heel veel kilometers te maken: met 1,5 uur sta je middenin het stadje Katoomba. Dit is de perfecte uitvalsbasis om de Blue Mountains te ontdekken. Zorg in ieder geval dat je er met zonsondergang al bent: in Katoomba liggen de Three Sisters en als je een beetje geluk hebt, krijg je, wanneer de zon onder gaat, fantastisch licht te zien (= geweldige foto’s).
Eigenlijk kun je je hier met gemak een week vermaken, maar met twee volle dagen kun je ook al een hele hoop zien. Mijn persoonlijke tips voor de Blue Mountains vind je hier.
- Aantal kilometers: 100 kilometer
- Accommodatie: Blue Mountains Backpacker Hostel
Dag 6-7: Blue Mountains ⇒ Batemans Bay
Vandaag ben je wat langer onderweg, maar het aantal kilometers is nog steeds goed te doen. Batemans Bay is een gezellig Australisch dorpje dat aan – je verwacht het niet – Batemans Bay ligt. Het is de perfecte uitvalsbasis voor buitenactiviteiten als kanoën, maar ik ging er vooral heen om makkelijk bij Pebbly Beach te komen. Dit strand is fantastisch: niet alleen omdat het er prachtig mooi is, maar ook omdat je, als je mazzel hebt, omringd wordt door wallaby’s die over het zand hupsen of verkoeling zoeken in de schaduw van de rotsen. De meeste kans heb je als je aan het einde van de middag komt.
- Aantal kilometers: 350 kilometer
- Accommodatie: Coachhouse Marina Resort
Dag 7-8: Batemans Bay ⇒ Lakes Entrance
Na vandaag heb je de langste rijdag erop zitten, beloofd! Maar ook nu ben je niet meer dan een halve dag onderweg om op de plek van bestemming te komen. Lakes Entrance kan heel leuk zijn, mits je er in het goede seizoen bent. Toen wij er waren was het behoorlijk uitgestorven en fris, waardoor een fijne stranddag er even niet in zat. Zonde, want de stranden hier lenen zich hier zo goed voor!
- Aantal kilometers: 438 kilometer
- Accommodatie: The Central Hotel Motel Lakes Entrance
Dag 8-10: Lakes Entrance ⇒ Wilsons Promontory
Tijd om weer richting een national park te gaan, en wat voor een! Wilsons Promontory (in de volksmond: ‘The Prom’) is een walhalla als je houdt van wildlife en mooie stranden. Je kunt je er met gemak een paar dagen vermaken door de vele trails die zijn aangelegd. Maar mocht je die tijd niet hebben (zoals ik), dan is 1,5 dag ook prima. Je kunt door het hele park rijden en er zijn bijna overal parkeerplekken zodat je niet te veel hoeft te wandelen als je dat niet wilt. Ga sowieso naar Squeeky Beach en volg de Prom Wildlife Walk.
Tip: slaap zo dicht mogelijk in de buurt van het national park. Ik raad je aan om hier op tijd je accommodatie te boeken, gezien het er snel vol kan zitten en behoorlijk prijzig kan zijn. Wij moesten uiteindelijk in Toora slapen, een klein dorpje op zo’n drie kwartier rijden van Wilsons Promontory. Een stuk goedkoper dan bij het nationale park zelf, maar je bent wel langer onderweg en meer kwijt aan benzine.
- Aantal kilometers: 275 kilometer
- Accommodatie: Toora Lodge Motel
Dag 10-12: Wilsons Promontory ⇒ Phillip Island
Phillip Island is een populair vakantie-eiland in de buurt van Melbourne. Niet voor niets: je kunt hier namelijk de kleinste pinguïns ter wereld aanschouwen. Elke avond overnachten ze op Summerland Beach en kun je de zogenoemde ‘Penguin Parade’ bekijken. Wel samen met een paar honderd andere toeschouwers en je ziet eigenlijk vrij weinig van zo’n grote afstand, dus dat is een kleine tegenvaller. Voor mij was het hoogtepunt toen de parade voorbij was: het merendeel liep linea recta naar de uitgang, maar juist dan is de kans om de beestjes van dichtbij in de duinen te zien. Naast pinguïns kun je hier ook fantastisch surfen en is de natuur fantastisch (denk: ruige kustlijn, mooie stranden en zelfs mangroves).
- Aantal kilometers: 275 kilometer
- Accommodatie: North Pier Hotel
Dag 13-14: Philip Island ⇒ Torquay
Na Phillip Island staat de Great Ocean Road op de planning! Je kunt met de veerpont gaan, maar tijdstechnisch maakt het niet uit of je over water of gewoon over de weg gaat. De weg is in ieder geval een stuk goedkoper en je bent niet afhankelijk van de vaartijden. Je moet wel even over de ring van Melbourne rijden, maar als je de spits vermijdt is die best te doen. Torquay is het officiële startpunt van de Great Ocean Road en is een waar surfwalhalla. Er worden jaarlijkse diverse wedstrijden gehouden en het hele stadje staat in het teken van surfshops. Leuk om een nachtje te verblijven! En vanuit hier kun je gelijk alvast Bells Beach meepakken. In deze blogpost heb ik meer over de Great Ocean Road geschreven.
- Aantal kilometers: 240 kilometer
- Accommodatie: Bells Beach Backpackers
Dag 14-15: Torquay ⇒ Apollo Bay
Vandaag zul je relatief weinig hoeven te rijden, maar maak je vooral veel stops. Tip: neem niet alleen de Great Ocean Road, maar rijd ook een stuk door Otway National Park. Zo kom je onder meer langs Airey Inlet, de Erskine Falls en rijd je zo’n 1,5 uur door een bos waar je bijna niemand tegenkomt. Je verlaat het park bij Kennett River, waar je, als je geluk hebt, koala’s kunt spotten.
- Aantal kilometers: 92 kilometer
- Accommodatie: Bells Beach Backpackers
Dag 15-16: Apollo Bay ⇒ Warrnambool
Het laatste deel van de Great Ocean Road biedt de echte trekpleisters van de route: de 12 Apostles! Onwijs toeristisch, maar ondanks al die mensen nog steeds indrukwekkend. Als het je even lukt, ga dan vroeg in de ochtend al die kant op: de zonsopgang schijnt hier geweldig te zijn én het is dan nog lekker rustig. Ook kom je de Loch Ard Gorge, The Arche en The London Arche nog tegen onderweg. Je kunt ervoor kiezen om in Port Campbell te slapen (dat doen veel mensen), maar wij besloten een stukje verder te rijden richting het stadje Warrnambool.
- Aantal kilometer: 160 kilometer
- Accommodatie: Motel Warrnambool
Dag 16-18: Warrnambool ⇒ Grampians
Dat bleek een heel goede keuze: niet alleen zijn de accommodaties hier veel goedkoper, ook zit je vlakbij Tower Hill Wildlife Reserve. Dit natuurschoon is eigenlijk alleen bekend bij de locals, maar is een waar pareltje: denk Jurassic Park, maar dan met wallaby’s, emoes en andere dieren. Je kunt er met je auto doorheen rijden, maar je kunt ook gewoon uitstappen op de parkeerplaats en er ontbijten aan de picknicktafels of wandelen. Vanaf hier ben je al na een paar uur rijden bij de Grampians. Slaap in Halls Gap, het enige dorpje in het park en waar de meeste accommodaties en enige restaurants zitten. ’s Avonds zul je hier tientallen kangaroos en wallaby’s tegenkomen in de speeltuin. Je hebt hier prachtige trails en watervallen, maar als je minder tijd hebt: zorg dan dat je op z’n minst de MacKenzie Falls, Reeds Lookout en Boroko Lookout hebt gezien.
- Aantal kilometer: 160 kilometer
- Accommodatie: Halls Gap Motel
Dag 18-21: Grampians ⇒ Melbourne
Vandaag staan je laatste kilometers op de planning: vanuit de Grampians ga je linea recta naar Melbourne. Zorg dat je vandaag je auto alvast inlevert, want in Melbourne kun je je prima met het OV verplaatsen en is veel lopend te doen. Plus: scheelt weer geld aan autohuur! Melbourne is fantastisch: de sfeer, de highlights en de mensen zijn zo tof. Check ook deze blogpost met tips voor gratis bezienswaardigheden in Melbourne.
- Aantal kilometers: 254 kilometer
- Accommodatie: Martin’s Place (mocht je nog geen lid zijn van Airbnb, gebruik dan deze code! Dan krijg je €30 korting)
Wat je kunt overslaan:
Plekken die wij hebben bezocht, maar onwijs tegenvielen en je dus met gemak over kunt slaan:
- Canberra: de hoofdstad van Australië, maar een enorme bouwput en super ongezellig. Na een uurtje ben je wel uitgekeken. Mocht je er toch heen gaan: een nacht is genoeg!
- Jindabyne: dit zou een ontzettend gezellig plaatsje moeten zijn, maar was nogal uitgestorven toen ik er was. Je hebt hier wel makkelijk toegang tot de Snowy Mountains en Kosciuszko National Park, maar voor laatstgenoemde moet je een behoorlijke entree betalen.
Waarom een huurauto i.p.v. een camper?
Dat is een vraag die me vaak gesteld is. Maar eigenlijk is het antwoord heel simpel: het bleek alles bij elkaar opgeteld veel goedkoper te zijn in onze reisperiode en voor deze route. Daarnaast vind ik rijden met een huurauto zo’n gigantisch gevoel van vrijheid geven. Je bent veel flexibeler, kunt overal stoppen en ook snel even ergens heen rijden zonder dat je je hele hebben en houden mee hoeft te nemen. Daarnaast vind ik het bij Sunny Cars extra fijn dat alles inclusief is: mocht er dan toevallig een krasje of deukje in de lak komen omdat je over een wat mindere weg moet rijden, dan is er geen man overboord. Rijd een stuk relaxter en zorgelozer kan ik je vertellen! En dankzij het ‘Geen Waarborg’-pakket kun je er tegenwoordig zelfs boeken zonder creditcard en hoef je ter plekke geen borg te betalen.
⇒ Lees ook: 5 bespaartips om goedkoop te reizen in Australië