Je moet er even 3.000 kilometer voor rijden, maar dan heb je ook wat! Afgelopen zomer toerde ik samen met m’n vriend door Oost-Europa en hoewel alles op de bonnefooi ging, bleek achteraf dat we er uiteindelijk een heel toffe route op hadden zitten. Sterker nog: we konden na deze trip vijf toffe steden van onze wishlist afstrepen!
Wij deden de route in 2,5 week: dat zijn flink wat kilometers voor zo’n korte periode, maar het was voor ons even niet anders. Maar je kunt natuurlijk altijd langer weg blijven als je zou willen. Want het grote voordeel aan Oost-Europa: het is er over het algemeen stukken goedkoper dan in Nederland, helemaal qua benzine!
Roadtrip Oost-Europa: de route
(gerekend vanuit Amsterdam)
In het kort: Amsterdam – Leipzig – Krakau – Bratislava – Wenen – Neurenberg – Amsterdam
In het lang:
1. Leipzig
Leipzig was zo’n stad die al heel lang op m’n lijstje stond. Het wordt wel eens klein Berlijn genoemd, en in sommige gevallen zelf nog hipper dan de hoofdstad. Nou kan ik die mening niet echt delen, maar leuk (en een stuk minder toeristisch) is Leipzig wél. De nummer een attractie is het Völkerschlachtdenkmal: een gigantisch gedenkmonument net buiten de stad, dat qua afmetingen het meest doet denken aan de kolossale tempels in Azië. Een prachtig kunstwerk, dat je ook van binnen kunt bekijken. Houd er trouwens wel rekening mee dat ze de voortuin aan het renoveren zijn en dat je tot 2019 vanaf de voorkant niet echt prachtige kiekjes kunt schieten. Het centrum doet vooral historisch aan, met een groot Raadhuisplein, oude kerken (in de Thomaskirche is Bach begraven) en veel gezellige terrasjes. Leipzig is heel groen, met maar liefst twintig parken (mijn favoriet is Clara Zetkin Park). Bezoek ook vooral de Runde Ecke, een gratis toegankelijk museum dat geheel over de Stasi periode gaat. Leipzig, een leuke stad zeker, maar hip? Op een paar plekken na, vond ik dat een klein beetje tegenvallen.
2. Krakau
Oh, wat wilde ik hier ook graag heen! Gevalletje: iedereen die ik ken was hier al eens naartoe geweest, behalve ik. Maar nu kan ik Krakau ook toevoegen aan m’n lijst. Serieus, wat is deze stad fantastisch. De sfeer is met geen enkele andere stad te vergelijken. De architectuur is fantastisch, de vele terrasjes misschien nog wel meer, de geschiedenis onwijs interessant en het feit dat ik ein-de-lijk het museum kon bezoeken waar Schindler’s List is opgenomen, geeft de stad nog een paar extra bonuspunten. Vanuit Krakau ben je met een uurtje rijden bij Auschwitz en Birkenau; als je in de buurt bent, moet je deze plekken echt bezoeken. Al is het alleen al om met ogen te zien wat voor verschrikkingen er in de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Wil je liever niet zelf rijden? Je kunt ook met een georganiseerde bustour mee vanuit Krakau; word je gewoon lekker bij je hotel opgehaald en weer terug gebracht.
3. Bratislava
M’n vriend was tien jaar geleden al een keer in Bratislava geweest. Heel eerlijk: zijn herinneringen aan de stad waren niet heel denderend, dus echt aan het springen stond ‘ie niet toen we die kant op reden. Maar ja, de weersvoorspellingen waren hier nou eenmaal het beste, en achteraf ben ik heel blij dat we hier toch zijn beland. Ik vind Bratislava serieus echt een aanrader! Het voelt totaal niet aan als een hoofdstad, maar dat maakt het eigenlijk alleen maar leuker. Er wonen in totaal zo’n 430.000 mensen, vergelijkbaar met een stad als Utrecht. Bratislava doet heel Oostenrijks aan: veel gebouwen hebben die typische architectuur zoals bij de buren, en ook het eten op de menukaarten is veelal Oostenrijks. Maar de combinatie met het Slowaakse en de vele hotspots maken de stad extra leuk. Handig: ik heb in dit artikel de leukste bezienswaardigheden van Bratislava voor je op een rijtje gezet.
4. Wenen
Wenen is een van de leukste steden van Europa. There, I’ve said it. Je zou het in eerste instantie niet verwachten, dat deed ik ook niet: ik herinner me nog goed dat ik vroeger altijd dacht dat het een en al klassiek en saai zou zijn. Overal Sissi, overal oude dingen. En ja, klassiek en referenties naar Sissi zijn er zeker, maar aan de andere kant heeft Wenen ook een bizar moderne kant. Juist die combinatie maakt de stad zo tof: mocht je besluiten naar deze stad gaan, sla dan zeker Spittelberg (de oude hoerenbuurt), het Museumkwartier en Hundertwasserhaus (de meest bijzondere sociale huurwoningen die je ooit zult zien) niet over. Check hier mijn tips voor de leukste highlights in Wenen.
5. Neurenberg
Het was even twijfelen toen we moesten bepalen waar we in Duitsland naartoe zouden willen gaan. Het dilemma: München of Neurenberg. Van München wisten we zeker dat het er leuk was, aangezien we er beiden al een paar keer zijn geweest. Neurenberg daarentegen, geen flauw idee. Maar het avontuur lonkte en dus kozen we voor de laatste optie. En daar hebben we geen moment spijt van gehad. Neurenberg is heel compact, heel gezellig en heel historisch. Vooral het kasteel bovenop de heuvel, de Kaiserburg, en de middeleeuwse sfeer in de Weißgerbergasse zijn top. Breng ook zeker een bezoek aan een van de vele bierkelders of ga op het terras zitten als het lekker weer is (dan zie je de kelder gewoon als je naar het toilet gaat). Neurenberg is perfect voor een of twee dagen, dan heb je het meeste wel gezien.
(6. Keulen)
Wij moesten hierna weer linea recta naar huis, maar mocht je nog wat tijd over hebben: je zou onderweg terug naar Nederland er ook voor kunnen kiezen om nog een tussenstop in Keulen te maken. Je komt er toch langs. Vanuit daar is het maar 2,5 uur rijden naar Amsterdam. (Bij mij) vooral bekend vanwege de kerstmarkten, maar ook buiten de feestdagen is het er prima toeven met onder andere de bekende Dom en het oude centrum.
Vignetten
Goed om te weten: bij deze route heb je in een aantal landen een vignet nodig. Zo is het verplicht om in Oostenrijk, Tsjechië (waar je vanuit Polen naar Slowakije doorheen rijdt) en Slowakije met een sticker op je auto rijden. Doe je dat niet, dan heb je kans dat je bij terugkomst thuis een boete op je deurmat vindt of je krijgt ‘m meteen als je door de politie staande wordt gehouden. Voor ieder land heb je een aparte variant nodig, maar ze kosten gelukkig geen gigantisch bedrag. In Duitsland moet je trouwens een zogenoemde milieusticker hebben, anders mag je sommige Duitse steden niet in.