Denk je aan Groot-Brittannië, dan denk je al snel aan Londen, Schotland of misschien wel aan een minicruise naar Newcastle. Wat vaak wordt vergeten: Wales! En dat is echt zonde, want dit zuidelijke deel van de UK is prachtig en leent zich heel goed voor een veelzijdige roadtrip. Ik geef je 10 redenen waarom je echt eens een rondreis Wales wilt maken!
1. Perfecte roadtripbestemming
Wales heeft eigenlijk alles in huis voor een veelzijdige roadtrip. Vanaf het vliegveld van Cardiff pik je zo je huurauto op en rijd je in mum van tijd naar de prachtige natuur die dit deel van Groot-Brittannië te bieden heeft. Zo beland je in nog geen uur rijden midden tussen de bergen van Brecon Beacons National Park en sta je met een half uurtje in het centrum van Cardiff zelf. Na drie uur tuffen zie je het natuurgeweld van Snowdonia National Park en op nog geen twee uur rijden sta je op de mooiste stranden van Wales, zoals Barafundle Bay, Pembrokeshire. Dichterbij vind je nog veel meer zand en zee; Wales telt namelijk een kustlijn van maar liefst 1.200 kilometer!
Wales biedt dus een volledig pakket: prachtige natuur, tientallen stranden, honderden kastelen, talloze pittoreske dorpjes en de stad Cardiff. De wegen zijn overigens erg goed, je moet alleen even wennen aan het links rijden (voor tips hiervoor, lees dit artikel).
Er zijn overigens meerdere routes uitgestippeld, zodat je automatisch langs de mooiste plekjes van Wales komt:
- The Coastal Way, een route die volledig langs de kust loopt.
- The Cambrian Way, gaat van noord naar zuid, dwars door het hart van Wales.
- The North Wales Way brengt je van west naar oost en langs de noordkust.
2. Volop outdoormogelijkheden
Wales is hard op weg om het Nieuw-Zeeland van Europa te worden. Althans, als je kijkt naar de outdoormogelijkheden die het biedt. Sterker nog, het noorden van Wales heeft zichzelf uitgeroepen tot ‘Adventure tourism capital of Europe’. Wat je er onder meer kan doen? Denk aan surfen, suppen, kajakken, mountainbiken, hiken, coasteering en canyoning. Vooral dat laatste raad ik je aan. Het was mijn eerste ervaring met canyoning, maar ik vond het zó tof. Gevalletje angsten overwinnen en dikke adrenaline door je lijf na afloop. Je loopt hier namelijk onder andere onder watervallen door, en glijdt én springt van de cascades af. Mocht je een dergelijke activiteit willen boeken, check dan de website van Big Blue Adventures. Zij zijn specialist op het gebied van outdooractiviteiten en ook fijn: een van de eigenaren is Nederlands.
3. Hiken voor beginners
Als ik mezelf in een hokje moet stoppen, dan zou ik mezelf in dit geval als ‘beginnende hiker’ omschrijven. De dagelijkse 10.000 stappen op een vlakke grond haal ik meestal wel, maar een berg beklimmen? Dat is even andere koek. Ik kon in Wales m’n hart ophalen. Zo beklom ik de Pan Y Fan in de Brecon Beacons, met 886 meter de hoogste berg van Zuid-Wales. Een pittige klim, maar toen ik op de terugweg ook 70+-ers en honden naar boven zag lopen, besefte ik: dit kan iedereen die enigszins goed ter been is. Dus ook beginners! En zowel de uitzichten boven als gewoon onderweg zijn serieus fenomenaal:
4. Vriendelijke en trotse inwoners
Zodra je landt heb je het al door: de Welsh zijn een bijzonder volk. Door hun eigen taal (waar overigens geen touw aan vast te knopen is), maar vooral omdat ze zo ontzettend vriendelijk zijn. Iedereen lijkt behulpzaam en in voor een praatje. Daarnaast zijn ze maar wat trots op hun afkomst; waag het dus niet om te zeggen dat je in Engeland bent of nog erger, dat ze Engels zijn. Niet dat je dan gelijk ruzie hebt, maar je scoort beduidend meer punten door Wales echt als apart onderdeel van Groot-Brittannië te zien.
5. Bijzondere (mijn)cultuur
Na bovenstaande reden zal het je niet verbazen dat ook de cultuur van de Welsh bijzonder is. Zo speelt het mijnwerken een grote rol in de geschiedenis van het constituerende land. De kolenmijnen waren jarenlang de belangrijkste werkgever in Wales: in 1920 werkten maar liefst 271.000 mensen ondergronds (ongeveer 10% van de gehele bevolking destijds). Het besluit om in 1980 alle mijnen te sluiten had een grote impact op de gemeenschap en heeft nog steeds invloed op het dagelijks leven van de Welsh.
In Big Pit National Coal Museum kun je een echte kolenmijn bezoeken. Je gaat hierbij met een lift 90 meter onder grond en ziet met eigen ogen hoe de mijnen zelf en het werkleven van de mijnwerkers er uitzag. Daarnaast zijn er diverse gebouwen bovengronds open voor publiek. Er lopen nog steeds vrijwilligers rond die vroeger daadwerkelijk in de mijn hebben gewerkt, en die vertellen maar wat graag over die tijd. Ik vond het echt onwijs interessant om te bezoeken, omdat Nederland ook een mijnverleden heeft en, wanneer krijg je nou de kans om een mijn in het echt te zien? Je kunt overigens gewoon rechtop lopen, iedereen krijgt een helm met lamp op en riem met batterij en ‘zelfredder’ om. Daarnaast moeten al je eigen spullen met een batterij boven blijven (dus foto’s maken is geen optie). Zo is het niet pikkedonker, maar wel veilig om beneden rond te lopen. Ook goed om te weten: entree is gratis. Ideaal voor als het een dag slecht weer is!
6. Lord of the Rings-sferen
Ik weet dat de films van Lord of the Rings in Nieuw-Zeeland zijn opgenomen, maar toch voelt het óók in Wales alsof je op de set bent beland. Alles hier wordt tweetalig neergezet: in het Engels en in het Welsh. Ik noemde al dat er geen touw vast te knopen is aan de taal, maar als je het men hoort praten en probeert te lezen, lijkt het serieus alsof het elfentaal is.
Voorbeeldje:
Engels: “Long time no see”
Welsh: “Dw i ddim wedi dy weld ti ers sbel”
Ik bedoel maar.
Maar niet alleen de taal doet je aan de films denken, hetzelfde geldt voor de natuur. Verwacht glooiende landschappen, verwacht wilde paarden (en schapen) en verwacht vooral weinig mensen als je een beetje van de gebaande paden af gaat.
7. Goedkoper dan de rest van de UK
Nog een goede reden om naar Wales te gaan: het is beduidend goedkoper dan de rest van Groot-Brittannië. Niet alleen de hotels zijn beter te betalen (zeker in vergelijking met Londen), maar ook wat eten en drinken betreft krijg je hier veel meer waar voor je geld.
8. De vele kastelen
Wales is by far de ‘castle capital of Europe’, met haar ruim 600 kastelen uit de tijd van de Romeinen, Middeleeuwen en de IJzertijd. Het telt meer kastelen per vierkante kilometer dan elk ander land in Europa. Dat is een hoop als je je bedenkt dat het land qua oppervlakte net zo groot is als Slovenië. Velen zijn nu ruïnes, anderen zijn nog goed in tact gehouden en staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De bekendste staat midden in het centrum van Cardiff, maar ook Conwy Castle, Denbigh Castle, Raglan Castle, Kidwelly Castle en Caerphilly Castle zijn een bezoekje waard. Je bent in ieder geval nooit ver van een exemplaar vandaan tijdens je rondreis door Wales!
9. Lekker lokaal eten
Het Schotse voedsel (denk: Haggis) trok me niet zo, maar de lokale lekkernijen in Wales daarentegen… Hier weten ze wel hoe ze hun eten klaar moeten maken! Zorg dat je tijdens je roadtrip in ieder geval kennismaakt met:
-
- Welsh cakes: zachte cakejes die een beetje doen denken aan American pancakes, vaak met kaneelsmaak en/of krenten
- Welsh rarebit: een dik snee brood met kaas en sausjes. Allesbehalve gezond, maar ZO lekker!
- Welsh scones: scones, maar dan hartig. Deze zijn gemaakt van onder meer zeewier. Heerlijk in combinatie met kaas en chutney!
Daarnaast is het eten in een typische pub ook een echte must, zeker buiten de steden. Altijd vol met locals, netjes geprijsd en vaak met meer dan prima eten op de menukaart.
10. Je bent er zo
Als je met het vliegtuig gaat dan. KLM vliegt namelijk meerdere keren per dag van Schiphol naar Cardiff. En het mooie is: de vlucht duurt nog geen uur! Het vliegveld van Cardiff is maar klein, dus je hebt je bagage zo opgepikt. Kun je daarna lekker snel je huurauto oppikken om je rondreis door Wales écht te laten beginnen!
Meer informatie over Wales en/of wil je je reis naar Wales boeken? Bekijk dan de website van Ontdekwales.nl.